On se sellaista.

Kateus.

Vie kattilastakin kalat. Viekö se verkoistakin, en tiedä?

Kateellisille ihmisille ei tarvitsisi puhua mitään. Ei mitään omista asioista, ei omista onnistumisista. Ei sitten kertakaikkiaan mistään. Menet sitten puhumaan uusista tapeteista, uudesta autosta, uudesta sohvasta, niin ollaan sitä siitä sitten kateellisia. Mitä sillä saadaan sitten aikaiseksi ? Kateudella. No ei  yhtään mitään. Paha mieli kateelliselle.Paha mieli kadehdittavalle.

Itse en omalta kohdaltani tunne kateutta, sen tunnetta. Että kadehtisin toisen hyvää, toisen omaa. En. Iloitsen siitä, kun jollain on jotain hyvin. Mutta osaan iloita myös siitä, että minulla on jotain hyvin. Minun hyvin olemiseen riittää niin pienetkin asiat, suuretkin asiat ehkä tuon julki. Siitäkös on kanssa eläjät sitten kateellisia. Vaikka monta murhetta ja surun hetkeä, enemmänkin, on kohden yhtä pientä ilon hetkeä. Josta tämä sitten, niin lapsellinen ihminen, jaksaa iloita.

Mitä kateudella saa ? Mitä sillä voittaa ? Kertokaa, hyvät rakkaat ihmiset. Minä en kertakaikkiaan tiedä, en tiedä en! On paljon asioita, joita en tiedä. Tämä on niistä yksi. Ehkäpä osaatte kertoa, mitä se kateus on. Pohjimmiltaan. Syvimmiltään.

Minä en sitä ymmärrä. En ymmärrä, jos joku on minulle kateellinen. Vaikka elämässäni voi olla jotain hyvää, jopa onnistunuttakin, mutta miksi siis olla kateellinen.

En tiedä. Enkä ehkä haluakkaan tietää. Haluan olla vähemmän kateellinen ja enemmän onnellinen. Pienistä ihanista asioista.

Voisiko kateus toimia mootorina, käynnistävänä voimana. Alkuna omiin ponnistuksiin. Naapurin hieno auto ja upea talo laittavat työskentelemään iltaa, yötä, niin että voin hankkia hienomman ja suuremman. Auton ja asunnon. Pitääkö kateus sittenkin tämän meidän yhteiskunnan pyörät pyörimässä? Jos emme olisi kateellisia, tyytyisimme siihen mitä meillä on. Emme ponnistelisi. Emme yrittäisi. Olisimme ja tyytyisimme vähään, vähempään.

 

  ....................

Kateus merkitsee yleensä toisen paremmuuden, menestyksen tai muun sellaisen aiheuttamaa vihan, alemmuuden, mitättömyyden, huonommuuden, kykenemättömyyden, syyllisyyden tai harminsekaisen pahansuopeuden tunnetta (Schalin 1986).

.......................

 Yksilöiden väliseen kateuteen liittyvät kohteet, joita toisella koetaan olevan enemmän tai paremmin kuin itsellä (Foster 1972). Kateellinen vertaa itseään ja havaitsee huonommuutta, joka häiritsee hänen omaa sosiaalista elämäänsä (Schalin 1986).