Epäonnistuminen. Se tuntuu niin vaikealta. Oma työ, oma tekeminen pitäisi olla aina virheetöntä, onnistunutta. Epäonnistumisen mahdollisuuskin aiheuttaa stressiä, pelkoa. Minun pitäisi aina tehdä kaikki oikein, tehdä kaikki ajallaan ja oikein. Kenenkään ei tulisi päästä sanomaan tekemisistäni.

Olen odottanut sitä aikaa elämässäni, että uskaltaisin hellittää. Uskaltaisin olla ihminen. Lakkaisin suorittamasta ja osaisin nauttiakin. Nauttia siitäkin, että jos en jotain asiaa tiedä; saisin olla reilusti jossain asiassa tyhmä.

Mistä tämä johtuu, täydellisyyten pyrkiminen ? Onko se kasvatuksen tulosta ? Onko se vanhimman sisaruksen vastuuta. Vastuuta, jota on jaettu liian varhain. Jäikö se lapsuus elämättä osittain, huoleton, vapaa lapsuus?

Onneksi osaan olla ja hellittää kotitöissäni. Jos kiireinen työ vie voimat ja jaksamisen, kodin työt saavat olla. Tosin epäjärjestys tuottaa myös sterssiä. Olen epäonnistunut kotini ylläpidossa. Pelkään sen dominoivan vanhempani ( äitini, kuinkas ollakkaan) kohta huutavan vieressäni. Epäonnistunut tytär.  

Sitä yritän opetella, että tunnustan virheeni, epäonnistumiseni. Toisten syyttely omista virheistäni ei onneksi kuulu luonteenpiirteisiini. Onneksi tämän olen oppinut. On se varmaan ollut opetteluakin. Niin herkästi syyn virheisiin sysää toisen niskoille.

Oppisinpa hyväksymään epäonnistumisia. Oppisinpa oppimaan epäonnistumisistani. Oppisinpa olemaan ihminen. Erehtyvä ihminen. Vajaa ihminen.  

 

..............................

 

Mikäli et epäonnistu aina silloin tällöin, tarkoittaa se, ettet tee mitään kovin luovaa.
Woody Allen

Olen hyvin ylpeä epäonnistumisistani, aivan yhtä paljon kuin onnistumisistani.
Francis Ford Coppola

En tiedä reseptiä menestykseen, mutta resepti epäonnistumiseen on yrittää miellyttää kaikkia.
Bill Cosby

Jotkin toimittajat ovat epäonnistuneita kirjailijoita, mutta niin ovat useimmat kirjailijatkin.
T. S. Eliot

Epäonnistumiset ovat väistämättömiä. Valitettavasti elokuvissa ne elävät ikuisesti ja ovat 40 jalkaa leveitä ja 20 jalkaa korkeita.
Harrison Ford

Mikään ei saa sinua muuttamaan käsitystä ystävästäsi niin nopeasti kuin menestys - sinun tai hänen.
Franklin P. Jones

Virheiltä säästyy vain se, joka ei mitään tee.
V. I. Lenin

Ihmisen ei pitäisi koskaan hävetä joutuessaan tunnustamaan olleensa väärässä. Sehän osoittaa vain, että hän on tänään viisaampi kuin eilen.
Jonathan Swift

En voi antaa sinulle varmaa ohjetta menestykseen, mutta voin antaa varman ohjeen epäonnistumiseen: yritä miellyttää kaikkia kaiken aikaa.
Herbert Bayard Swope

Epäonnistuminen? Sellaista minä en ole koskaan kohdannut. Minulle on sattunut vain väliaikaisia takaiskuja.
Dottie Walters